Teostarina

Haukipojat

Eemil tarinoi Linnansalmella keväällä 1915

Haukipojat

Kuopiossa kävellessäni katseeni kiinnittyi usein Väinölänniemen tyvellä sijaitsevaan luonnonkauniiseen Joutsenlampeen. Mieleeni syntyi ajatus suihkukaivon sijoittamisesta lammen keskelle pienelle saarelle. Luonnostelin kipsiveistoksen, jossa kaksi poikaa ovat juuri saalistaneet jättiläishauen ja pitävät kalasta kiinni yksissä tuumin. Kalan suusta pursuaisi vettä ylöspäin ja poikien jalkojen juuressa on neljä krapua, joiden silmistä suihkuaisivat pienemmät vesikaaret. Veistos suihkulaitteineen asetettaisiin suuren maljakon keskelle, jonka laitojen yli vesi valuisi pois.

Lähes kaksi metriä korkean veistos oli tarkoitus valaa pronssista. Maljakko valmistettaisiin pronssista tai kuparista ja teosta kannatteleva korkea pylväs graniitista. Kaikkinensa kokonaisuus olisi viisi ja puoli metriä korkea. Syksyllä 1913 asetin luonnoksen nähtäväksi Savolan kirjakauppaan kaupunkilaisten arvioitavaksi.

Kuopion kaupungin kaunistuskomitea piti ajatusta suihkukaivosta hyvänä, mutta ei pitänyt Väinölänniemen Joutsenlampea sopivana paikkana, koska vesijohdon johtaminen sinne tulisi kalliiksi. Komitea ehdotti suihkukaivoveistosta Piispanpuistoon. Tein siitäkin asema- ja luonnospiirustuksen, vaikka pidin kauppatoria parempana paikkana. Torin keskelle sijoitettuna suihkukaivon olisi vain pitänyt olla puolta suurempia, mikä tietenkin nosti hintaa.

Unelmani kalapojista Kallaveden rannalla ei toteutunut. Kuopion kaupunki ei lähtenyt toteuttamaan veistosta eikä sieltä löytynyt varakkaita taiteen ystäviäkään, jotka olisivat lahjoittaneet varojaan suihkukaivoa varten. Uutta Hotelli Seurahuonetta oltiin parhaillaan rakentamassa Helsingissä. Tunsin suunnittelijan arkkitehti Armas Lindgrenin. Olimme tehneet yhteistyötä. Hän innostui Haukipojista osana Seurahuoneen sisustusta. Näin emaljoitu versio veistoksesta sai paikan hotellin ravintolan kupolikaton alta, keskeltä pyöreää ruokasalia. Se tunnetaan myös nimellä Pojat ja hauki.

Haukipojat, 1913, patinoitu kipsi. Haukipoikia suunnittelin aluksi Kuopioon suihkulähteen aiheeksi. Lapsiveistoksia oli mukava tehdä. Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö.

Palaa takaisin kertomukseen