Ensimmäinen luku

Lapsuuteni

Tarinasivu   

4

Koulunkäyntiä 1880-luvulla

Opettajaa piti teititellä, ja kuri oli kova.

Kansakoulua pidettiin kuutena päivänä viikossa, maanantaista lauantaihin. Kävelin tai hiihdin muutaman kilometrin koulumatkani. Tyttöjä ja poikia opetettiin eri luokissa.

Oppiaineina meillä oli uskontoa, äidinkieltä, kirjoittamista, maantiedettä, historiaa, luvunlaskua, muoto-oppia, luonnontiedettä, kuvaantoa, laulua, voimistelua ja käsitöitä. Kirjoista opettelimme muistamaan asioita ulkoa. Opettaja kuulusteli joka päivä, osasimmeko läksymme.

Opettajalla oli isoja karttoja, joita hän maantieteen ja historian tunnilla ripusti karttatelineeseen nähtäväksemme. Meillä oli myös värillisiä pahvisia opetuskuvia, joiden avulla opettaja havainnollisti historian, uskonnon ja luonnontieteen opetusta.

Karttakepillä opettaja ei ainoastaan osoittanut paikkakuntia ja järviä kartalla, vaan rangaistukseksi hän saattoi lyödä kepillä oppilaita sormille. Jos teimme jotain sopimatonta, jouduimme luokan eteen nurkkaan häpeämään.

Opettajaa piti teititellä. Opettajan mielestä pallon heitto, kiekon lyönti ja kuopparahan viskuu olivat syntistä ajanvietettä. Lepohetkinä oli suotavaa tarttua kirjaan ja sivistää itseään.

Lapinlahden kirkonkylän kansakoulu valmistui samana syksynä, kun aloitin koulunkäyntini. Tämä valokuva on otettu 1920-luvulla. Kuva: Lapinlahti-Seura.

Kävin koulua neljä vuotta. Toukokuussa 1887 koulu loppui ja sain kansakoulun päästötodistuksen. Sellaista ei kovin monella tuohon aikaan ollutkaan. Kouluikäisistä lapsista koulua kävi vain murto-osa, ja heistäkin osa jätti koulun kesken. Mitä mieltä muuten olet todistuksestani? Millainen oppilas olin?

Tai valitse joku muu luvun Lapsuuteni seitsemästä tarinasivusta