Ensimmäinen luku

Lapsuuteni

Tarinasivu   

7

Lapinlahtea 1800-luvun loppupuolella

Mahtava kirkko oli keskellä kylää ympärillään pieniä puoteja ja mökintöllejä.

Väestö kasvoi todella nopeasti Itä-Suomessa. Kun synnyin vuonna 1875, Lapinlahdella oli noin 5 700 asukasta. Vuosisadan vaihteen tienoilla asukasmäärä oli jo lähes 8 000, ja Suomen itsenäistymisen aikaan vuonna 1917 lapinlahtelaisia oli noin 9 200.

Valtaosa suomalaisista oli maalaisia. Lapinlahdella noin 80 prosenttia asukkaista oli 1800-luvun loppupuolella maatalousväestöä, joiksi laskettiin talollisten lisäksi myös vuokraviljelijät ja maataloustyöläiset.

Lapinlahtelaiset saivat elantonsa kaskia raivaamalla, peltoja viljelemällä ja karjaa kasvattamalla. Rahaa he saivat myymällä voita, viljaa, lihaa ja vuotia.

Konttiukko, 1904, patinoitu kipsi. Tällaiset konttiukot olivat tuttu näky lapsuudessani. Kuva: Titus Verhe, Halosten Museosäätiö.

Kuvia 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Lapinlahdelta. Valokuvat ovat Lapinlahti-seuralta ja Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.

Etsi ja valokuvaa asuinpaikkakunnaltasi julkinen veistos tai rakennus, joka on valmistettu/rakennettu silloin, kun Eemil Halonen eli. Mainitse taiteilija/arkkitehti, valmistumisvuosi ja kohteen sijainti.
Maximum upload size: 0.5MB
Kuvatiedoston on oltava jpg-muodossa. Tiedoston maksimikoko on 500 kt.
Tämä oli luvun Lapsuuteni viimeinen tarinasivu
Voit aloittaa uuden luvun

Mikä minusta tulee isona?