Toinen luku

Mikä minusta tulee isona?

Tarinasivu   

10

Sortavalassa nikkarityökoulussa ja harmonitehtaassa

Opiskelin vapaaoppilaana apurahalla ja väsäsin soittimia kappalepalkalla.

Lappeenrannan käsityökoulun jälkeen en palannut kotiin vaan lähdin Sortavalaan, Laatokan Karjalaan. Serkkuni Aapeli Halonen (1863–1920) työskenteli siellä Eero Mäkisen urkuharmonitehtaalla. Myös Antti-serkkuni (1870–1945) oli käynyt 18-vuotiaana Sortavalassa Eero Mäkisen omistaman nikkarityökoulun. Sortavalassa viihtyi myös Pekka-serkkuni (1865–1933), joka oli rakastunut Eero Mäkisen tyttäreen Maijaan, tulevaan vaimoonsa.

Aapeli hommasi minulle oppilaspaikan maankuulusta Eero Mäkisen nikkarityökoulusta. Aiemmin en olisi sinne voinut päästäkään, sillä oppilaiden tuli olla vähintään 18 vuotta täyttäneitä. Valtion apurahalla opetus oli ilmaista, minkä lisäksi saimme ruuan, kortteerin, lämmön ja valon. Lokakuun lopussa 1893 koulu loppui, ja minun piti olla loppuvuosi jouten. Onneksi vuoden alussa koulunkäynti alkoi uudestaan. Sain apurahaa viisi markkaa joka viikko.

Lisäksi meille opetettiin teollisuuspiirustusta, jossa käytettiin viivoitinta. Oppiaineita olivat myös vapaakäsipiirustus, laskento, oikeinkirjoitus, kaunokirjoitus ja tekstaus. Nämä kaikki olivat tärkeitä taitoja puusepälle, mutta kyllä niistä on ollut hyötyä kuvanveistäjällekin. Puunkäsittelytaitoani on myöhemmin kehuttu paljonkin.

Näkymä Sortavalan Myllykylästä. Kuva: I. K. Inha, Åbo Akademis bildsamlingar.

Wiipuri 3.12.1895, Kansalliskirjaston Digitoidut aineistot, https://digi.kansalliskirjasto.fi

Tai valitse joku muu luvun Mikä minusta tulee isona? neljästä tarinasivusta