Viides luku

Oman tien löytäminen

Tarinasivu   

22

Opiskelin ulkomailla

Aluksi en meinannut uskaltaa lähteä maailmalle.

Jos halusin kehittää itseäni kuvanveistäjänä, minun oli lähdettävä opiskelemaan ulkomaille. Suomessa minun ei ollut mahdollista suorittaa enempää kuvanveiston jatko-opintoja. Eemil Wikström houkutteli minua apulaisekseen ja oppilaakseen Pariisiin.

Jahkailin asian kanssa pitkään. En ollut varma, olinko tarpeeksi kypsä vastaanottamaan ulkomaisia vaikutteita. Pelkäsin, etten ehkä osaisi erottaa Pariisin suuresta taidetarjonnasta hyvää huonosta enkä kykenisi löytämään itseäni taiteilijana. Toisaalta osasin jo ulkoa suomalaisten taiteilijoiden teokset.

Halusin kehittyä taiteilijana. Tarvitsin uusia vaikutteita, mutta halusin myös oppia taitavammaksi veistäjäksi. Näiden kahden asian kesken kävin ristiriitaista kamppailua sisimmässäni:

1 Halusin nähdä mahdollisimman monien miesten töitä näyttelyissä ja museoissa. Kun näkee useampia tekotapoja, niin oppii paremmin ymmärtämään omaansa, luottamaan omaansa ja pitämään omaa rimaa korkealla. Tämä tavoite puolsi ulkomaille lähtöä.

2 Halusin oppia myös kätevyyttä eikä sitä opi muuten kuin tekemällä. Taitojen kehittämiseen tarvitaan ahkeruutta. Vain niin pääsee teknilliseen helppouteen ja saa sitten tehdyksi teoksia sillä tavalla kuin oli suunnitellutkin. Tämä tavoite puolsi kotimaahan jääntiä ja ahkeraa työskentelyä.

Tai valitse joku muu luvun Oman tien löytäminen seitsemästä tarinasivusta