Viides luku

Oman tien löytäminen

Tarinasivu   

23

Pietarin matka

Tapasin taidemaalari Ilja Repinin ja ihailin Eremitaašin taideaarteita.

Ensimmäinen ulkomaanmatkani suuntautui Pietariin joulukuussa 1898 yhdessä piirustuskoulun oppilaiden kanssa. Ryhmänjohtajana oli opettaja, taiteilija Albert Gebhard. Hän oli saanut järjestetyksi meille vapaaliput rautateille. Taidemaalari Albert Edelfelt oli antanut ryhmällemme suosituskirjeen, joka aukaisi tärkeitä ovia Pietarin taidepiireissä.

Matkamme kesti viikon. Kaikkiaan meitä oli yksitoista miestä ja kuusi naista. Ystävistäni olivat mukana muun muassa taidemaalarit Väinö Hämäläinen ja Juho Rissanen. Tapasin myös kuuluisan taidemaalarin ja taideakatemian opettajan Ilja Repinin. Hän kertoi työstään ja näytti työn alla olevaa muotokuvaa.

Taideakatemian maisemamaalausateljeessa meille tarjoiltiin kolmen ruokalajin illallinen ja kahvia, hedelmiä ja olutta. Isännät musisoivat. Tutustuimme Eremitaašiin.

Pietarin-matkahan ei oikeastaan ollut ulkomaanmatka, koska Pietari oli Venäjän keisarikunnan pääkaupunki ja Suomi osa Venäjää. Pian Pietarin jälkeen minulla oli tiedossa matka Pariisiin maailmanäyttelyä pystyttämään.

Aloin harkita vakavasti sinne pitemmäksi aikaa jäämistä. Onnistuin saamaan senaatin matkastipendin, joka mahdollisti puolentoista vuoden oleskelun Pariisissa – ja kävin minä Italiassakin.

Tai valitse joku muu luvun Oman tien löytäminen seitsemästä tarinasivusta