Kuudes luku

Paluu Lapinlahdelle

Tarinasivu   

29

Rakastuin Alliin

Häämatkamme Pariisissa oli opintomatka: päivät pitkät kiertelin taidemuseoissa.

Tapasin Allin ensimmäistä kertaa vuoden 1908 alussa. Olin kovasti flunssainen ja tarvitsin rohtoja. Apteekkiin astuessani huomasin heti nuoren ja kauniin neitokaisen, joka tervehti minua hieman jännittyneenä samanaikaisesti niiaten ja kumartaen. Apteekkari laittoi harjoittelijatytön sekoittamaan minulle yskänlääkettä.

En saanut Allia mielestäni. Onneksi kuvanveistäjällä on aina asiaa apteekkiin. Kävin usein ostamassa saksansuopaa, jolla puhdistin vormujani. Alli nauroi jälkikäteen, että taisivat hänen rohtonsa humalluttaa minut niin, että harva se päivä vierailin apteekissa.

Näin me rakastuimme. Menimme syksyllä kihloihin ja häät pidettiin joulun alla 1908 Linnansalmen tilalla, jonka olin juuri ostanut omistukseeni. Häät kestivät kolme päivää, ja niissä riitti paikallisilla ihmettelemistä.

Tapasin Alli Leinosen Lapinlahden apteekissa tammikuussa 1908. Jo saman vuoden joulukuussa menimme naimisiin. Kuva: Halosten Museosäätiö.

Vietimme Pariisissa alkuvuoden 1909. Sitten meidän oli kiirehdittävä takaisin Suomeen, sillä minulla oli vielä valmistettavana iso tilaustyö: graniittiset veistokset kauppaneuvos Juho Lallukan kauppahuoneen julkisivuun.

Uudisraivausta kuvaava kuuden graniittiveistokseni ryhmä valmistui Lallukan uuteen asuin- ja liikerakennukseen vuosina 1906–1909. Kuva: Halosten Museosäätiö.

Viipurilainen kauppaneuvos Juho Lallukka (1852–1913) oli merkittävä taidemesenaatti. Hän tilasi myös minulta useita taideteoksia. Kuva: Atelier Nyblin, Museovirasto.

Kipsinen Istuva tyttö on malliteos Lallukan liiketalon graniittista veistosta varten. Kuva: Halosten Museosäätiö.

Tai valitse joku muu luvun Paluu Lapinlahdelle viidestä tarinasivusta