Kahdeksas luku

Sain nimikkomuseon

Tarinasivu   

33

Alli perintöni säilyttäjänä

Laaja ja ainutlaatuinen kokoelmani lahjoitettiin synnyinseudulleni Lapinlahdelle.

Alli arvosti taiteilijan työtäni. Hän tuki minua johdonmukaisesti yli 40 vuotta kestäneen avioliitomme ajan. Kuolemani jälkeen hän oli hyvin surullinen, mutta samalla myös huolestunut.

Mitä kodissamme oleville taideteoksille ja Lapinlahdella ateljeeriiheessä oleville kipsiteoksille tulisi tehdä? Olisi suorastaan skandaali, jos ne häviäisivät tai hajoaisivat maailmalle. Alli päätti 1960-luvulla lahjoittaa osan taidejäämistöstä Lapinlahden kotiseutuyhdistykselle.

Halosten Museosäätiön perustava kokous pidettiin 8.11.1971. Perustajia olivat Lapinlahden kunta, Lapinlahti-Seura ry ja 24 yksityishenkilöä. Heidän joukossaan oli myös rouva Alli Halonen. Myös Suomen Kulttuurirahasto auttoi Museosäätiötä alkutaipaleelle.

Tässä rouvani Alli vierailemassa 1960-luvulla Lapinlahdella, jossa töistäni oli koottu näyttely vanhaan viljamakasiiniin. Kuva: Halosten Museosäätiö.

Halosten Museosäätiö vaalii taiteilijoiden Eemil, Antti, Arttu, Kalle ja Heikki Halosen taidetta. Katsopa sukupuusta, miten olemme sukua toisillemme!